Over de epistels in de Mensenwijdingsdienst

In de mensenwijdingsdienst van de Christengemeenschap worden gedurende de feesttijden en de tussenliggende trinitarische tijden bijzondere gebeden uitgesproken: epistels genoemd.

Epistel betekent “brief”. De “epistels” moeten de gemeente voorbereiden op het beleven van de dienst en brengen het jaarverloop en het feest op vaak verrassende wijze tot uitdrukking. Ze zijn stemmingsvol maar we horen ze meestal te weinig om er dieper in door te dringen.

Dit boek geeft aanknopingspunten om tot dat diepere begrip te komen. Het helpt om het lezen af te wisselen met het bijwonen van de dienst. Cultusteksten moeten gehoord en in levendige uitvoering beleefd, niet als gedrukt product gelezen worden. Bij het beleven van de cultus behoort de stemming en alles wat in het voltrekken gebeurt: de ruimte met het beeld en het altaar, de kleuren en gewaden, ook de wierook, de ministranten enz. Maar ook het begrip dat wij meebrengen, door levens- of lees-ervaring.

De Christengemeenschap viert gedurende het jaar negen feesttijden, gegroepeerd rond Advent, Kerstmis, Epifanie, Lijdenstijd, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Johannestijd en Michaëlstijd.

Behalve de Epistels worden ook de Invoegsels besproken.

Hans-Werner Schroeder (1931 – 2016), sinds 1955 priester in de Christengemeenschap. Hij behoorde jarenlang tot de leiding van het priesterseminarie in Stuttgart en schreef vele boeken, waaronder De kosmische Christus (uitgegeven bij Kamerling in 2007). Ook was hij tussen 1977 en 2000 bewindsdrager van de Christengemeenschap.

Auteur: Hans-Werner Schroeder
Uitgeverij De Christengemeenschap
Vertaald uit het Duits: door W. In ’t Veld
Afmetingen: 210x210x147 mm
Gewicht: 156,00 gram
Verschijningsdatum: 2018
ISBN 9789082465129
Prijs: € 14,00

Ga naar bestellen.